NOĆ ŠIŠMIŠA u Baraćevim špiljama

Noć šišmiša interesantan je i uzbudljiv događaj koji se već tradicionalno odvija u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica (koja brine o Baraćevim špiljama). Na njemu je 24. 8 ove godine sudjelovao i Speleološki klub Ursus spelaeus (SKUS) i to uz veliku pomoć djelatnika  s izložbom na temu arheologije i paleontologije. Izložba je napravljena u sklopu projekta “Utvrđene pećine Karlovačke županije” koji je prezentiran posterom te izložbom speleoloških naljepnica sa znakom šišmiša.

Članovi SKUS-a su posjetiteljima te manifestacije prezentirali svoj trogodišnji rad, odnosno rezultate arheoloških iskapanja unutar Baraćevih špilja, antropoloških istraživanja u Zokijevom kanalu koji se proteže nakon turističkog dijela te paleontoloških istraživanja u Zmajevom ždrijelu. Navedeni istraživački radovi odvijali su se u suradnji s Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, University of Wyoming, Eastern Oregon University i Javne ustanove.

Iz bogate kolekcije speleoloških naljepnica Hrvoja Cvitanovića (SKUS) izdvojene su naljepnice s temom šišmiša te izložene, sa zadovoljstvom možemo naglasiti, velikom broju zainteresiranih posjetitelja.

Članovi Hrvatskog biospeleološkog društva i Udruga Tragus su educirali posjetitelje o životu i ponašanju šišmiša koji su neizostavni dio speleoloških objekata te ih vodili u šetnje po rubu šume gdje su uz pomoć bat-detektora mogli čuti njihove zvukove.

Bilo je tu i drugih zanimljivih događanja: odlazak u špilju pod stručnim vodstvom djelatnika Baraćevih špilja, performans s vatrom, akrobacije na užetu te razne radionice na temu šišmiša od strane djelatnika Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Tekst i fotografije: Nataša i Hrvoje Cvitanović