Speleološka udruga “Estavela”

Sjedište: Kula 33a, 51215 Kastav

Web: –

Facebook: stranica

Speleološka udruga “Estavela” osnovana je 1997. godine u Kastvu od strane desetak mladih speleologa nakon završetka speleološkog tečaja u Fužinama. Osnovna djelatnost Udruge je istraživanje speleoloških objekata i prikupljanje podataka o njima, edukacija i promocija speleološke djelatnosti te zaštita krša i krškog podzemlja.

Članovi Udruge u početku s malo opreme i iskustva istražuju špilje i jame Kastavštine, a kasnije stjecanjem iskustva sudjeluju u organizaciji i istraživanju špilja i jama na gotovo svih krškim područjima u Hrvatskoj, od Papuka, Gorskog Kotara, Istre, Ćićarije, Velebita, Dinare do Biokova. Speleolozi Estavele sudjeluju i na istraživanjima van granica Hrvatske (npr. u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Ukrajini), a kroz godine smo ugostili talijanske, bosanske, ukrajinske, moldavske i slovenske speleologe.

Šparožna pećina, najveća špilja Kastavštine, predstavlja za mnoge Kastavce prvi kontakt s podzemljem. Foto Ivan Glavaš.

Danas Udruga u svojoj Arhivi sadrži podatke za više od 450 speleoloških objekata za koje su ispunjeni zapisnici istraživanja i priloženi nacrti, a koji se redovito unose u državni speleološki katastar. Veliki dio speleoloških objekata istraživan je za vrijeme speleoloških kampova i ekspedicija koje Udruga organizira gotovo svake godine: Mune 2000, 2001 (Ćićarija), Paleži 2004 (Srednji Velebit), Krim 2007 (Ukrajina), Šverda 2005, 2006, 2007, 2009, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018 (Gorski kotar). Na području Šverde Udruga je do sada istražila tri speleološka objekta koja ulaze na popis najdubljih jama Hrvatske: Kame Hame (-263 m), Jama na Kačju (-264 m) te Treći svijet (-310 m). Od većih speleoloških objekata u kojima članovi Udruge sudjeluju ili su sudjelovali možemo izdvojiti: Jamu kod Rašpora – najdulja i najdublja jama u Istri, špilju Kotlušu na izvorištu rijeke Cetine – najdulja špilja Dalmacije, jamu Muda labudova na Crnopcu – među najduljim objektima u Hrvatskoj te sustav Zračak nade 2 – Kaverna u tunelu Učka – najdublji i najdulji objekt u PGŽ-u. U 2010. i 2013. godini Estavela sudjeluje i na speleoronilačkim istraživanjima Lukine jame, najdublje jame u Hrvatskoj.

Na svojim terenima Estavela je zaslužna za brojne biospeleološke i paleontološke nalaze kao što su: nova vrsta podzemnog kornjaša (Macherites kastaviensis), nalazište špiljskog medvjeda (Ursus spelaeus), novo nalazište planinskog daždevnjaka (Salamadra atra), pronalazak kukaca koji do sada nisu bili poznati kao vrste prisutne na području Hrvatske, pronalazak prapovijesnih crtarija, sudjelovanje u istraživanju potopljene špilje u kojoj je pronađena najsjevernija kolonija dubokomorske spužvice i endemskog planktona.

Sudionici speleološkog kampa „Šverda 2018“ u organizaciji SU Estavele. Foto Lovel Kukuljan.

Kako bi se Udruga razvijala i rasla, članovi veliki dio svoje energije ulažu u edukaciju novih članova i obrazovanju starijih. Gotovo svake godine udruga organizira Speleoškolu, speleološki tečaj kojim se zainteresirani uvode u sigurno bavljenje speleologijom. Uz to potiču starije članove na nastavak razvijanja vještina i polaganje viših kategorija. Udruga je provela uspješan projekt Speletabisi čiji je cilj bio razvijanje ekološke svijesti, ljubavi prema prirodi i špiljama za najmlađe uzraste. Možda najvažniji edukativni projekt je Speleogalerija, jedinstveni muzejsko-izložbeni prostor u Kastvu kojim se široj javnosti kroz fotografije, plakate i predavanja predstavlja ljepota i osjetljivost krškog podzemlja. Speleogalerija godišnje mijenja postav kontinuirano od prvog otvorenja 2005. godine.

Teren Speleoškole na otvorenom. Foto Lovel Kukuljan.

Vrijedna dostignuća i rezultate članovi objavljuju u publikacijama za širu javnost kao i u speleološkoj literaturi: Speleo’zin, Speleolog i Subterranea Croatica. Na svim nacionalnim speleološkim skupovima Udruga predstavlja svoji rad kroz predavanja, postere i štandove. 2007. godine je Udruga na svoju desetu godišnjicu organizirala tradicionalni godišnji Skup speleologa Hrvatske u matičnom gradu Kastvu, koji je tako na jedan vikend udomaćio stotine speleologa iz cijele Hrvatske. Na skupovima u Hrvatskoj kao i u stranim zemljama osim edukacije i predstavljanja svog rada, započeta su i velika prijateljstva koja su rezultirala u dugogodišnjoj suradnji.

Plakat izložbe u Speleogaleriji u Kastvu.