Speleološka udruga Spelunka

Sjedište:

e-mail:

Facebook:

Speleološka udruga Spelunka osnovana je 2002. godine s ciljem istraživanja i zaštite speleoloških objekata te promicanje ekoloških i znanstvenih djelatmnosti na području speleologije. Osnovala su je tri speleologa koji su do tada bili članovi drugih speleoloških udruga s dugogodišnjim iskustvom u istraživanjima podzemlja. S godišnjim prosjekom od preko 200 izlazaka na teren Udruga se svrstava u jednu od najaktivnijih speleoloških udruga u zemlji. Udruga u svojem radu surađuje s brojnim speleološkim udrugama iz zemlje i inozemstva.

Jama kod Rašpora – Ulazni dio jame u umjereno kišnom periodufoto Ivan Glavaš

Najveći dio aktivnosti udruge usmjeren je na istraživanje speleoloških objekata na području Istre, Ćićarije i Učke. Na tim područjima pronađeno je više stotina speleoloških objekata među kojima je istraženo nekoliko, u hrvatskim razmjerima, vrlo značajnih objekata. Na području Parka prirode Učka pet godina se radio katastar speleoloških objekata, koji danas broji preko 200 objekata. Istražuju se i speleološki objekti diljem ostalih krških područja Hrvatske te Italije.

Jama kod Rašpora – Meandar iza okrugle dvorane, foto Ivan Glavaš

U suradnji s SK Ursus spelaeus iz Karlovca te SU Estavela iz Kastva, SU Spelunka organizira tri međunarodne ekspedicije: Podillja-Ukrajina 2005, Srednji Velebit – Japage 2006 i Krim-Ukrajina 2007.

Jama kod Rašpora – Velika vertikala foto Ivan Glavaš