Promocija knjige Šparožna jama, zaboravljena primadona Klasičnog krša, u Kastvu

U petak, 1.ožujka 2024. godine u vijećnici grada Kastva održano je svečano predstavljanje knjige Šparožna jama zaboravljena primadona Klasičnog krša. Knjiga je prvijenac iz edicije Spelaeologia Dinarica Hrvatskog speleološkog saveza. Uz autore iz Speleološka udruga “Estavela”, obradu biospeleoloških nalaza odradili su i napisali članovi Hrvatskog biospeleološkog društva / Croatian biospeleological society.

U 18:30 započelo je predstavljanje pred prepunom gradskom vijećnicom. Pred mnoštvom satkanim od svih generacija sadašnjih i ex estaveličara, u vijećnicu su došli Vojmir Sušanj Tiki, planinar, alpinist, zaljubljenik u Šparožnu i praunuk jedinog vodiča spiljom iz vremena Austro ugarske, prisutna je bila i Jasna Kinkela, kćer Zdravka Roliha još jednog zaljubljenika u spilju koji je odmah nakon 2.svj rata potaknuo inicijativu zaštite i turističke rehabilitacije. Gradonačelnik Kastva Mostarac, te njegov prethodnik Juričić također su sudjelovali na ovoj svečanosti, na kojoj im je nakon uvodnog govora uz zahvalu na suradnji predsjednik Speleološkog saveza Neven Šuica uručio zahvalnicu, na što su oni također uzvratili poklon paketom. Nakon toga je uslijedila prezentacija Dalibora Reša kojom se u 40tak minuta prošlo većinom važnih informacija o turističkom životu špilje, pojmu i prostoru Klasičnog krša, velikanima istraživačima Šparožne jame iz vremena razvoja speleologije, njenoj ulozi u istraživanju klasičnog krša, zastupljenosti u važnoj literaturi iz vremena osvita speleologije, istraživanjima, povezanosti Kastva i Kastavštine sa špiljom, zaštiti i devastacijama i njenim osobitostima. Nešto je ostavljeno i za listanje.

Nakon predavanja, primjerci knjige su poklonjene gradonačelnicima, Sušnju, Kinkeli kastavskoj knjižnici i kolegama koje su pridonijele nastanku ove publikacije.

Iduće jutro odrađen je mali monitoring glavnog aktera ove teme, prilikom kojega se napokon dogodio pronalazak prvog koleoptera, trčka. Priča o Stussineru i izostanku koleoptera u Šparožnoj nakon 150 godina se promijenila. To cijelom ovom događaju daje još veći značaj kao nagradu za dobro obavljen posao, zapravo dio posla jer istraživanja neke špilje nikad ne prestaju…

Zahvalio bi se članovima Estavele koji su pomogli na različite načine od kuhanja maneštre, organizacije cateringa u vijećnici, pripreme i pospremanja prostora, druženja i ostalih nevidljivih detalja bez kojih bi ovaj događaj bilo teže ili nemoguće organizirati na razini na kojoj se dogodio.

Događaj je popratio Novi list, radio Kastav i radio Roža iz Rijeke.

Prvi utisci knjige su pozitivni, što nas veseli te tjera naprijed u sljedeće projekte. Dinaridi imaju mnoge tajne fenomene krša pod svojim skutima. Neke treba otrgnuti od zaborava kao ovu ljepoticu, neke treba obraditi i dostojno prezentirati, a neke još čekaju da tek budu otkrivene, što je u biti najveći pokretač mnogim speleolozima.

Dalibor Reš

Foto: Dario Maršanić iz SU Estavela