Speleološko društvo “Istra” – Pazin

Sjedište: Jurja Dobrile 3, PP 93, 52000 Pazin

Web: –

Facebook: stranica

GSM: 091 5121528

e-mail: info@sdi.hr

Speleološko društvo “Istra” – Pazin začetnik je organiziranog bavljenja speleologijom u Istri. Osnovano je 1975. godine. Od tada se  kontinuirano bavi istraživanjem krškog podzemlja na području grada Pazina, Istarske županije, Hrvatske i ponešto inozemstva.  Značajno je napomenuti da je te iste (1975.) godine društvo organiziralo prvu speleoronilačku akciju u sifonu Pazinske jame.

SD “Istra” konstantno broji oko 20-tak muških i ženskih članova u dobi od 20 do 60 godina.

Program rada odnosi se na redovite aktivnosti društva vezano na monitoring, istraživanje i dokumentiranje speleoloških pojava u krškom terenu. Osim terenskih aktivnosti Društvo organizira stalnu edukaciju članova društva kroz redovite speleološke škole/tečajeve.  Posjeduje vlastitu arhivu speleoloških objekata i zapisnika sa speleoloških istraživanja, a za potrebe članova društva posjeduje osobne komplete speleološke opreme potrebne za bavljenje speleološkim istraživanjima.

Na speleološkoj školi Društva.

Od svog osnutka do danas članovi SD “Istra” učestvovali su u brojnim inozemnim speleološkim ekspedicijama od kojih su značajnije: istraživanje speleoloških objekata u poljskim Tatrama, istraživanja na slovenskom Kaninu, talijanskom Kaninu,  Durmitoru u Crnoj Gori, na Nanosu u Sloveniji, u Srbiji,  te brojnim domaćim speleološkim ekspedicijama na Velebitu, Dinari, Crnopcu, Gorskom kotaru i dr.  Od važnijih aktivnosti članovi Društva aktivno su učestvovali na ekspediciji “Lukina Jama” – Sifon 2012. i 2013. godine.

Članovi SD “Istra” svojim radom dali su veliki doprinos županijskim projektima prekogranične suradnje i zaštite krškog podzemlja UNDERGROUND ISTRIA (http://www.natura-histrica.hr/hr/projekt/projekt-underground-istria-5), KARST UNDERGROUND PROTECTION (http://www.project-kup.org/) , te projekt ŽIVO-ŽIVLJENJE-VODA-ŽIVOT (http://www.natura-histrica.hr/hr/projekt/projekt-zivo-zivljenje-voda-zivot-voda-8).

Godine 2014. Društvo je započelo intenzivne radnje na valorizaciji i promociji podzemlja Pazinske jame, te na razvoju nove turističke ponude nazvane “Speleo avantura”, (https://www.youtube.com/watch?v=aPr8PxNa1Jg), koja se provodi kroz organizirano vođenje posjetitelja u podzemlje Pazinske jame što je ujedno i dobar oblik samofinanciranja.

Posjetitelji u Pazinskoj jami.

Nakon 40 godina od prvog zarona 2015. godine organizira se nova speleoronilačka akcija u sifonu Pazinske jame (https://www.youtube.com/watch?v=G60vmgyo9ic), zatim i 2018.godine.

Vodopad iza sifona u Pazinskoj jami

Od samog osnivanja do danas društvo ima odlične kontakte sa brojnim speleološkim udrugama iz čitave Hrvatske što je rezultiralo dobrom dugogodišnjom suradnjom i mnogim prijateljstvima.

Tekst: Mladen Jekić