Hrvatski speleološki savez na skupu Eurospeleo Forum 2018.

“Speleology – Connecting Science” bio je glavni moto dvanaestog “EuroSpeleo Foruma 2018”, na kojemu je sudjelovao i Hrvatski speleološki savez te članice i predstavnici Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. U organizaciji Europske speleološke federacije – (FSE), Austrijskog speleološkog saveza i Verein für Höhlenkunde Ebensee “EuroSpeleo Forum 2018” je održan u gradiću Ebensee u Austriji od 23. do 26. kolovoza 2018. godine. U okviru Skupa održan je i peti “EuroSpeleo Protection Symposium”, prvi “EuroSpeleo Show Cave Symposium”, prvi “EuroSpeleo Art Symposium” te peti “EuroSpeleo Image’In Film Festival”. Prema podacima koje je objavio organizator na svojoj mrežnoj stranici nakon na Skupu je sudjelovao 691 sudionik iz 40 država sa 6 kontinenata, od čega 15 članica FSE.

Pogled na jezero Traunsee na čijoj južnoj obali je gradić Ebensee.

Hrvatski speleološki savez se u izložbenom prostoru Skupa na zakupljenom štandu predstavio različitim materijalima: plakatima, nacrtima speleoloških objekata, knjigama, časopisima, majicama te naljepnicama koje su ustupile udruge članice. Dio reklamnog materijala (banner, trajni poster i naljepnice) izradio je Savez. Predstavljanje Saveza na skupu su koordinirali Hrvoje Cvitanović i Neven Šuica. Na javni poziv upućen svim udrugama članicama za predstavljanje Saveza na Skupu prijavili su se Neven Šuica (Speleološki klub Ursus spelaeus, Karlovac), Lovel Kukuljan (Speleološka udruga Estavela, Kastav), Dino Grozić (Speleološka udruga Estavela, Kastav) i Lena Penezić koju je, zbog nemogućnosti da putuje uslijed privatnih obaveza, zamijenila Dolores Hribar (Speleološko društvo Karlovac). Osim njih skupu su prisustvovali predsjednik Saveza Nenad Buzjak i Suzana Buzjak (Speleološki klub Samobor). U organizaciji predstavljanja pomogli su: Hrvoje Cvitanović i Nataša Cvitanović (Speleološki klub Ursus spelaeus, Karlovac), Paride Pernić (Speleološko društvo Buje), Lena Penezić (Speleološka udruga Pula), Morana Rožman (Speleološko društvo Karlovac), Tihomir Kovačević i Marsela Alić (Dinaridi – društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena, Zagreb) te Nenad Buzjak, Suzana Buzjak i Krešimir Motočić (Speleološki klub Samobor). Knjige, časopise, naljepnice i majice ustupili su: Speleološki klub Ursus spelaeus, Speleološko društvo Buje, Speleološko društvo Karlovac, Dinaridi – društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena i Speleološka udruga Estavela.

Ulaz u prostoriju Hrvatskog speleološkog saveza.
Delegacija Hrvatskog speleološkog saveza: Dino Grozić, Lovel Kukuljan, Dolores Hribar, Neven Šuica, Nenad Buzjak i Suzana Buzjak.

U okviru skupa održano je 138 ekskurzija u speleološke objekte u okolici Ebenseea, te 122 predavanja koja su se dotaknula različitih grana speleologije, uključujući najnovija speleološka istraživanja, postignuća i nove tehnike. Predstavnici iz Hrvatske su sudjelovali na simpozijima o turistički uređenim špiljama, povijesti i umjetnosti u speleologiji, istraživanjima, zaštiti te speleospašavanju. Nenad Buzjak (Speleološki klub Samobor) je održao predavanje “Geotouristic potential of caves – example of Veternica Cave (Medvednica Nature Park, Croatia)”. Vlado Božić (Speleološki odsjek HPD “Željezničar”, Zagreb) je održao predavanja “Short history of speleology in Croatia” i “Cultural activities and art in speleology in Croatia”. Teo Barišić (Speleološki odsjek HPK “Sv. Mihovil”, Šibenik) je održao predavanje “Cave system of Kita Gaćešina – Draženova puhaljka the longest cave in Croatia”. Matea Talaja i Valerija Butorac (Speleološki odsjek HPD “Željezničar”, Zagreb) su održale predavanje “Karst underground intrinsic value assessment – example from Croatia”. Darko Bakšić (HGSS, Speleološki odsjek PDS “Velebit”, Zagreb) je održao pozvano predavanje “A new approach to cave rescue team leader training” s kouatorima Dinkom Novoselom (HGSS, KSHPS), Danijelom Frletom (HGSS) i Marinom Gluševićem (HGSS, KSHPS). Nikolina Kuharić (HBSD, Speleološki klub Ozren Lukić), Vedran Sudar (HBSD, Speleološki klub Ozren Lukić), Petra Bregović (HBSD) i Alen Kirin (Breganja) pripremili su poster “First biospeleological expedition Biokovo 2017”. Sva izlaganja objavljena su u Zborniku koji sadrži kratke i proširene sažetke u opsegu od 149 stranica.

S obzirom da su predavaonice bile (pre)male uvijek se tražilo mjesto više. U jednoj su na ugostili vatrogasci, a u drugoj stanica Hitne pomoći.
Izložba fotografija pristiglih na natječaj.

Paralelno sa Skupom je održana i generalna skupština FSE na kojoj su kao predstavnici Hrvatske sudjelovali Nenad Buzjak (HSS) – delegat za Hrvatsku i Teo Barišić (KSHPS) – zamjenik delegata. Osim njih iz Hrvatske je u radu skupštine u svojstvu dopredsjednika FSE-a sudjelovao i Mladen Garašić. Na skupštini je pročitan i prodiskutiran niz izvješća: s prošle skupštine, o radu u razdoblju 2017.-2018., blagajničko izvješće, izvješće Komisije za zaštitu, Komisije za speleospašavanje, Eurospeleo Projects, radne grupe SpeleoTV, radne grupe za turističke speleološke objekte, baze podataka o međunarodnim speleološkim ekspedicijama i suradnji s WikiCaves, izvješće o partnerstvu s UIS-om. U članstvo je kao nova članica primljena Armenija. Najavljeno je da će se 13. Forum održati u Bugarskoj 2019., 14. u Burgosu (Španjolska) 2020., a 15. najvjerojatnije u Lyonu (Francuska) istovremeno s međunarodnim speleološkim kongresom koji organizira UIS. Nije se mogla zaobići rasprava o zaštiti osobnih podataka (GDPR). Posebnu je pažnju izazvala rasprava o osnutku Tehničke komisije za krš u okviru ISO-a s puno nejasnoća pa će na tome trebati još puno poraditi no kao glavni nedostatak pokazao se nedostatak relevantnih informacija. Opširni zapisnik skupštine s materijalima će udruge članice primiti na e-mail adrese zajedno s ovim izvješćem.

Predsjedništvo i delegati na Generalnoj skupštini FSE-a imali su pune ruke posla.

Na zatvaranju Skupa dodijeljene su zahvalnice i nagrade organizatorima Skupa i najuspješnijim autorima umjetničkih djela, fotografija i video radova, te najboljim sudionicima speleoolimpijade. Matea Talaja je preuzela drugu nagradu Europske komisije za zaštitu koja je dodijeljena inicijativi Čisto podzemlje, te joj je osim međunarodnog priznanja uručeno i 200 metara speleološkog užeta od sponzora Skupa. Na kraju svečane dodjele uživali smo u trodimenzionalnoj šetnji kroz speleološke objekte u režiji C. Egri.

Tekst: Dolores Hribar, Nenad Buzjak i Hrvoje Cvitanović

Fotografije: Lovel Kukuljan i Neven Šuica

Ulaz u kamp, još suh prije kiše koja je padala 2 dana…
Centar u kojem je održan skup.

 

Izložbeno-prodajni prostor.
Matea Talaja na dodjeli nagrade inicijativi “Čisto podzemlje”.
Svečana atmosfera na zatvaranju skupa.