Dinaridi – Društvo za Istraživanja i Snimanja Krških Fenomena (DDISKF)

Sjedište: Frana Alfirevića 13, 10000 Zagreb

Web: www.ddiskf.hr

Facebook: stranica

Dinaridi – Društvo Za Istraživanja i Snimanja Krških Fenomena (DDISKF) je multidisciplinarna udruga speleologa, drugih stručnjaka i snimatelja, koji se bave speleologijom te ostalim istraživanjima i snimanjima krških fenomena. Društvo je osnovano 23. 10. 2002. u Zagrebu u Caffe galeriji “Dioskuri”, Ilica 271/1. DDISKF je jedno od dva društva sljedbenika DISKF-a osnovanog 1980. godine. Glavni cilj i djelatnost su istraživanja i snimanja krša te edukacija o zaštiti ugroženih krških predjela, a specijalnost je speleoronjenje.

Društvo je organiziralo 18 međunarodnih speleoronilačkih ekspedicija na raznim lokacijama diljem krškog dijela Hrvatske te BiH i Crne Gore. Društvo samostalno školuje svoje članove kroz speleološku školu. Neprofitna je udruga. Aktivnosti i rad su na dobrovoljnoj osnovi, a moguć je samo uz veliko razumijevanje i pomoć sponzora i donatora, koji na razne načine podupiru projekte. Dobra je suradnja s ostalim udrugama sličnih ciljeva u Hrvatskoj i Europi, posebno sa speleoroniocima iz Italije, Švicarske, Češke, Slovačke, Francuske i speleolozima Mađarske, Crne Gore i BiH. Jedan od članova DDISKF-a je i jedan od najpoznatijih speleoronioca svijeta – Luigi Casati iz Italije. Do tragične smrti u listopadu 2007. član je bio i legendarni Jean Jacques Bolanz „Kajzer“ – pionir svjetskog speleoronjenja i dugogodišnji predsjednik Komisije za speleoronjenje u UIS-u. U toj komisiji bio je i sadašnji predsjednik društva Tihomir Kovačević Tihi od 1998. – 2002.

Dio postignutih istraživačkih rezultata DDISKF-a:
izvor rijeke Une do 248 metara dubine;  Gorske oči – jezero Sinjac kod Plaškog do 203 metara dubine; izvor rijeke Kupe do 154 metra dubine; izvor rječice Krnjeze, desne pritoke Krupe do 106 metra dubine; Majerovo vrilo – jedan od izvora rijeke Gacke, istraženo je više od kilometar podvodnog kanala, s najvećom dubinom 104 metra; Sustav Panjkov ponor – Varićakova špilja u Rakovici, tijekom više ekspedicija istražili smo i produžili za više od 3000 metara (sadašnja dužina je 13.052 metra); Istražena zasada najduža špilja u dolini Zrmanje: Kusa 2 nad Manastirskim Lukama 3062 metra; u Panjkovom ponoru tri puta se bivakiralo iza sifona po nekoliko dana; u izvoru Litno u Zatonu kod Šibenika, otkrili ronjenjem oko 500 m; U Rokinoj bezdani nedaleko od Jezerana pronađena je velika kolonija endemske podvodne spužvice i znatan broj čovječjih ribica, te su preronjena tri nova sifona; preronjena su još tri uzvodna sifona, a špilja s jamskim ulazom Rokina bezdana istražena je do duljine više od tisuću metara; spojili špilju Ponorac i Jovinu pećinu tehnikom speleoronjenja u jedan sustav duljine preko 3000 metara.

DDISKF je u suradnji s HRT-om snimio nekoliko dokumentarnih filmova sa speleološkom i speleoronilačkom tematikom: Tajni tok rijeke Korane, Vjetroviti dani, Život na rubu svjetlosti, Terra Magica, Put na more. Filmovi iz samostalne produkcije su: Baraćeve špilje, Strašna peć Đurovića špilja u Ćilipima, Nuga, The New discovery in Rokina bezdana (na hrvatskom i engleskom jeziku), The Vrbas through cave (na hrvatskom i engleskom jeziku), Zaustavljeno vrijeme-Pećinski park i etno selo Trnovo.

Od publikacija tiskane su Baraćeve špilje na hrvatskom i engleskom jeziku, Zaustavljeno vrijeme-Pećinski park i etno selo Trnovo i monografija Duboki krški izvori Hrvatske.

Luigi Casati – Gigi, Jean Jacques Bolanz ii Alan Kovačević na vrelu SInjac.
Gigi u izronu.
Izvor Glavaš, Cetina.
Početak ronjenja.
Noćna snimka vrela Kupi, NP Risnjak. Foto Alana Kovačević.
Majerovo vrilo – Lorenzzo del Venesia.
Vrnjika, sifon.