Seminar o digitalnom topografskom snimanju

Poštovane kolegice i kolege speleolozi,

u cilju upoznavanja i popularizacije tehnika digitalnog topografskog snimanja (korištenje digitalnih crtaćih uređaja i DistoX-a) među širom speleološkom javnosti, 1. i 2. lipnja 2019. održati će se Seminar o digitalnom topografskom snimanju u Kastvu. Seminar organizira SU “Estavela” uz pomoć predavača iz SO PDS Velebit i SO HPD Željezničar te pod pokroviteljstvom Hrvatskog speleološkog saveza. Seminar će se sastojati od teoretskog i praktičnog dijela. Teoretski dio se održava u gradskoj vijećnici, a predavanja obuhvaćaju teme:

  • uvod u digitalno topo. snimanje i usporedba s klasičnim tehnikama,
  • predstavljanje i korištenje digitalnih uređaja (DistoX, PDA-ovi, tableti i sl.),
  • osnove korištenja software-a (PocketTopo i TopoDroid) i
  • obrada podataka dobivenih digitalnim snimanjem.

U praktičnom dijelu posjetiti će se Šparožna pećina, najveća špilja Kastavštine, u kojoj će biti isprobane tehnike digitalnog crtanja te prezentirana kalibracija DistoX-a. Prijevoz je vlastiti, a špilja je udaljena 14 km (30 min vožnje) od Kastva (od čega 2 km po makadamu).

Seminar je namijenjen svim iskusnim crtačima koji bi željeli upoznati ili usavršiti tehnike digitalnog topografskog snimanja. Seminar je za polaznike besplatan, a osiguran je ručak prvog dana seminara. U ovom trenutku smještaj još nije osiguran osim potencijalnih mjesta za šatore. Preporuka je da polaznik ili manja grupa polaznika ponese svoj set za digitalno topo. snimanje (ili djelomično DistoX + klasičnu opremu), prijenosno računalo s instaliranim programima za obradu podataka drugi dan seminara (PocketTopo i Speleoliti) te produžne kabele, za svaki slučaj.

Broj polaznika je ograničen, a rok prijave je nedjelja 26.05. Prijave na seminar ispunjavaju se na sljedećem Google obrascu: https://forms.gle/SxuuCUK3du3qvELA8

Detaljnije informacije i plan rada biti će poslani polaznicima na e-mail adrese prije seminara.