Predavanje Speleologija i zaštita krškog reljefa u Istri

U srijedu 21. 11. 2018. u Srednjoj školi Mate Balota u Poreču održana je manifestacija  Eko projektni dan – Terra magica. Manifestacija je koncipirana tako da u jutarnjim terminima razni stručnjaci održavaju predavanja s temama kao što su turizam, zaštićena područja i zaštita okoliša u Istri. Nakon toga sakupljene informacije učenici su obrađivali na raznim radionicama.

Među predavačima bio je i član Stručnog povjerenstva za zaštitu krša i speleoloških objekata Hrvatskog speleološkog saveza Andrea Deklić, koji je održao predavanje pod naslovom Speleologija i zaštita krškog reljefa u Istri.

Predavanje je bilo podijeljeno u dvije cjeline. Prva cjelina obuhvaćala je pojam ‘speleologija’, povijest speleologije u Hrvatskoj i svijetu, dok se druga cjelina temeljila na samoj zaštiti krškog reljefa u Istri. Unutar druge cjeline bili su prikazani poznati ekološki incidenti u Istarskoj županiji i uloga speleologa u samoj zaštiti ili sanaciji istih (npr. projekt Karst underground protection i Istra underground).

Zbog velikog interesa i nemogućnosti održavanja predavanja u većoj dvorani, isto predavanje održano je dva puta ispred dvije grupe od 60 gimnazijalaca. Nakon predavanja uslijedile su rasprave. Na čuđenje profesora i predavača, učenici su pokazali veliki interes za obrađenu temu, te se raspitivali  kako i gdje se mogu početi baviti speleologijom.

Više na: