Speleološko društvo Underground

Sjedište: bb, 52470 Umag

e-mail: speleo.underground.2020@gmail.com

Facebook: stranica

Speleološko društvo UNDERGROUND osnovano je početkom 2020. godine od strane speleologa i zaljubljenika u speleologiju koji su svoja početna speleološka iskustva i znanja stekli pri raznim speleološkim organizacijama diljem Republike Hrvatske.

Od samog začetka udruge, članovi SD Undergorund aktivni su u speleološkim aktivnostima diljem Istarske županije i ostatka Republike Hrvatske među kojima treba izdvojiti:

  • Sudjelovanje i suradnja na izradi Katastra speleoloških objekta Republike Htvatske, MINGOR;
  • Suradnja s inicijativom Čisto podzemlje kojoj su prijavili preko 30 onečišćenih speleoloških pojava u Istarskoj županiji i na čije se akcije rado odazovu;
  • Suradnja s institucijama poput JU Natura Histrica, JU PP Učka ili Arheološki muzej Istre;
  • Suradnja sa drugim speleološkim udrugama poput SO Liburnija PD Paklenica, SK Ozren Lukić i dr.
  • Suradnja s udrugama poput Unity TWG-Together we grow ili BIUS-Udruga studenata biologije.

Osim navedenih suradnji, članovi SD Underground organizirali su i proveli više akcija čišćenja speleoloških objekata poput akcije čišćenja Špilje iza lokve kod St. Negrin, Grad Vodnjan, iz koje su izvukli oko 10m3 sitnog i krupnog komunalnog otpada ili akciju čišćenja jame Golubinke u Marčani iz koje su izvukli nešto više od 1m3 sitnog komunalnog otpada.

Čišćenje ulaznog dijela Špilje iza lokve 2020

Prilikom obilježavanja rođendana PP Učka, 2022. godine, u suradnji s inicijativom Čisto podzemlje, SK Ozren Lukić i JU PP Učka, članovi SD Underground održali su javno predavanje naslova Upoznajmo svijet speleologije te sudjelovali u čišćenju ulaznog dijela Jame kod Rašpora iz koje je izvučeno preko 5m3 raznovrsnog otpada.

Za potrebe projekta „geoIST3A – valorizacija prirodne baštine u Istarskoj županiji unapređenjem konkurentnosti turističke ponude“, korisnika JU Natura Histrica, istražili su, foto dokumentirali i topografski snimili kavernu u Kamenolomu Fantazija, koji je zaštićen stupnjom zaštite geološkog spomenika prirode. Nadalje, za potrebe izrade projektne dokumentacije turističkog uređenja, u suradnji s JU Natura Histrica, topografski je snimljena špilja  Sv. Romualda.

Danas u redovima SD Underground ima raznovrsnih profila ljudi poput automehaničara ili autolimara pa sve do doktora stomatologije, arheologa, geografa i stručnjaka iz sektora zaštite prirode. Iako raznovrsnih profila članova, svima je zajednička ljubav prema prirodi i speleologiji.

Rupa u Prolu
Vilska jama