IYCK 2021.

Međunarodna godina speleoloških objekata i krša
International Year of Caves and Karst 2021.

Krški tereni zauzimaju oko 20% površine Zemlje. U Hrvatskoj obuhvaćaju gotovo 50% površine, ne računajući krš u jadranskom podmorju. Poznati su po spiljama, jamama i površinskim reljefnim oblicima koji zajedno tvore spektakularne i neobične krajobraze s brojnim stanovništvom. Nažalost, u mnogim dijelovima svijeta ti su krajobrazi nedovoljno prepoznati i vrednovani te iznimno ugroženi lošim postupcima. A njihove su vrijednosti brojne…

Izvor: Bočić, N. 2019: Krš – definicija, svojstva, distribucija. U: Rnjak, G. (ur.): Speleologija, SD Velebit, Hrvatski planinarski savez i Hrvatska gorska služba spašavanja, Zagreb.

Krški krajobrazi osiguravaju:
• vodu za oko 10% svjetske populacije,
• desetke milijarde dolara godišnje koje se ostvaruju u turizmu,
• područja kulturne baštine kao rezultat života brojnih lokalnih zajednica u krškim područjima,
• staništa za rijetke, ugrožene i endemične pripadnike živog svijeta,
• znanja o našem okolišu, klimatskim promjenama, mineralnim resursima, gospodarstvu, bitna i za potragu za životom na drugim planetima.

Speleološki objekti (spilje i jame) i krški krajobrazi vrlo su osjetljivi na onečišćenje, prekomjernu upotrebu prirodnih resursa i prostora i loše upravljanje. Jedan od glavnih razloga je slabo poznavanje prirode njihovog nadzemlja i podzemlja.

Međunarodna godina speleoloških objekata i krša međunarodni je projekt čiji je cilj podučiti javnost o njihovim prirodnim i kulturnim vrijednostima. Organizira ga Međunarodna speleološka unija (UIS), međunarodna organizacija za istraživanje, proučavanje i zaštitu speleoloških objekata i krša koju čini 55 zemalja članica, a među njima i Hrvatska. Više od 100 nacionalnih i međunarodnih organizacija partneri su UIS-a u Međunarodnoj godini, a među njima je i Hrvatski speleološki savez.

Ceremonija otvaranja IYCK bila je planirana za 26. siječnja 2021. godine u sjedištu UNESCO-a, ali će se zbog trenutne situacije održati online na https://www.youtube.com/channel/UCzSiErLj5x6viNbvAdehDvA. Početak je u 15:00 po srednjoeuropskom vremenu. Ceremonija će biti snimljena i kasnije dostupna svima zainteresiranima. Proslava uživo će se održati kada to situacija dopusti.

UIS i Hrvatski speleološki savez Vas pozivaju da pratite ceremoniju otvaranja i promovirate ovu manifestaciju. Popis svih događaja koji će biti organizirani širom svijeta pronađite na http://iyck2021.org/index.php/events/. Za dodatne informacije možete kontaktirati UIS, a u Hrvatskoj Hrvatski speleološki savez (http://www.speleo.hr/). Pridružite se Međunarodnoj godini speleoloških objekata i krša i upoznajte taj zanimljiv i osjetljiv svijet koji je čudesna kombinacija georaznolikosti i bioraznolikosti!

Brošura na hrvatskom jeziku: http://iyck2021.org/wp-content/uploads/2020/11/IYCK-Leaflet-HR.pdf

Informacije i aktivnosti
http://iyck2021.org/
https://www.facebook.com/uisspeleo
https://twitter.com/uisspeleo
https://www.instagram.com/uisspeleo/
http://uis-speleo.org/
http://www.speleo.hr/
https://www.facebook.com/speleo.hr
https://www.instagram.com/speleo.hr/

Prema izvornom tekstu UIS-a prilagodio prof. dr. sc. Nenad Buzjak, predsjednik Hrvatskog speleološkog saveza