Speleološko društvo “Buje”

Sjedište: Nikole Tesle 1, 52460 Buje

Web: – / –

Facebook: stranica

Speleološko društvo “Buje”, još ne pod tim nazivom, svoje početke bilježi početkom osamdesetih godina 20.  stoljeća kada je grupa entuzijasta​, na čelu s Viniciom Potlecom, krenula u obilazak i istraživanje krškog podzemlja sjeverozapadne Istre (područje bivše Bujštine) u trokutu Antenal-Zrenj-Savudrija, a kasnije i cijele Hrvatske te potom područja bivše države (Crna gora, Srbija) pa Italije, Francuske… kao izdvojena grupa pri Planinarskom društvu Planik iz Umaga.  Kasnije je, od 3. prosinca 1987.,  svoj rad, ljubav i trud prema kršu i podzemlju objedinila u Speleološkom društvu “Buje” koje i dan danas stvara nove naraštaje speleologa s primarnim ciljem istraživanja podzemlja i zaštite speleoloških objekata i prirode općenito.

Jama kod Jadroni. Foto Lejla Ajanović.

Uz navedeno, Speleološko društvo “Buje” provodi cijeli slijed drugih aktivnosti kao što su promocija speleologije kroz razna predavanja, razne vrste edukacija, ekološke akcije, prikupljanje video i foto dokumentacije, topografsko snimanje speleoloških objekata, izlete u prirodi s naglaskom na špilje i jame i to kao ravnopravan partner sa društvenom zajednicom.

Jama kod Tribana. Foto Lejla Ajanović.

Speleološko društvo “Buje” imalo je čast i privilegiju organizirati i ugostiti sve domaće speleološke udruge na godišnjem Skupu speleologa u Momjanu 2013. godine, a 2012. godine organiziralo je Seminar o sigurnosti na speleološkim akcijama povodom 25. godišnjice osnivanja u partnerstvu sa Hrvatskim speleološkim savezom i Istarskim speleološkim savezom.

Napisao David Maglica