Izložba fotografija Dinka Stopića

U okviru Zelenog festivala u organizaciji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” ove je godine, pod pokroviteljstvom National Geographic Hrvatska, u knjižničnom Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” postavljena izložba speleofotografije “Svemir pod nogama” autora Dinka Stopića. Postav sadrži vrsne fotografije špilja i jama s područja Karlovačke županije, Like, Gorskog Kotara te Sjevernog i Južnog Velebita: Tounjčice, Rokine Bezdane, Gornje Cerovačke špilje, jame Niš-Niš, Olimp, Šlapice, Munižabe, Mlohavi borer i Mandelaje, zatim Lukine jame, Kojina jame i Jame kod Borovog Groba. Cilj ove izložbe nije puko dokumentiranje ljepota podzemlja Hrvatske nego pokušaj prenošenja atmosfere i osobne impresije tijekom boravka u ovim iznimnim prostorima.

Izložba je otvorena od 25. 6. do 9. 7. 2021. godine, a ulaz je besplatan. Festival se provodi uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i suorganizaciji Grada Karlovca, Turističke zajednice grada Karlovca Javne ustanove Aquatika – Slatkovodnog akvarija Karlovac, Speleološkog društva Karlovac i Hrvatskog speleološkog saveza. Sponzor izložbe je Distorzija – Projektiranje i nadzor u građevinarstvu.

Dinko Stopić, dipl. ing. građevine, instruktor speleologije Hrvatskog speleološkog saveza i speleofotograf, rođen je 1976. godine u Karlovcu. Speleologijom se bavi 25 godina. Jedan je od suosnivača Speleološkog društva Karlovac. Organizator je i sudionik brojnih speleoloških istraživanja u Hrvatskoj, mahom u Karlovačkoj županiji te području sjevernog i srednjeg Velebita. Trenutno obnaša dužnost predsjednika Speleološkog društva Karlovac i dopredsjednika Hrvatskog speleološkog saveza. Fotografiranjem podzemlja bavi se od samih speleoloških početaka. Njegov fotografski rad prepoznat je i na međunarodnoj sceni te je, osim prvih mjesta na foto natječajima speleološke tematike u zemlji, pobjeđivao i na međunarodnim foto natječajima. Fotografije su mu objavljene i u kalendaru National Geographic Hrvatska za 2014. i 2016. godinu. Fotografija iz jame Šlapice pobijedila je 2016. godine na najprestižnijem svjetskom foto natječaju speleološke tematike, u organizaciji “The Slovak Museum of Nature Protection and Speleology”, u kategoriji “Ljepota špilja”. U 2017. godini njegova fotografija “On the edge” odabrana je među 25 najljepših svjetskih “zaustavljanja prizora iz divljina” i završila u klubu slavnih, prema izboru fotografskog portala Guru Shots. Jedno od najvećih priznanja jest objava fotografije na naslovnici kalendara Speleoprojects za 2018., koji sadrži presjek radova najboljih speleofotografa iz cijeloga svijeta.

Dinkove maestralne fotografije otkrivaju svu ljepotu i čudesa špilja i jama. Njegovim fotografijama teško odolijevaju i najpoznatiji svjetski mediji. Tako su ga u milanskome dnevnom listu “Corriere della Sera” u članku “La Grotte come opere d’arte” proglasili jednim od najvećih umjetnika koji su uspjeli špilje prikazati kao umjetnička djela. Riječima hvale predstavio ga je i britanski “The Telegraph”, a njegove fotografije špilje Tounjčice, pokraj Tounja, za njih su među najspektakularnijim ikada snimljenim. Fotografije su mu objavljivane u mnogim tiskanim izdanjima u zemlji i inozemstvu. Portal “Wired” objavio je razgovor s Dinkom, a Microsoft otkupio fotografiju iz jame Olimp i uvrstio je u svoju spotlight kolekciju za Windows 10.

Taj rođeni Karlovčanin većinu je profesionalnoga života proveo u Zagrebu, no po rođenju prvoga djeteta vratio se u mirniju atmosferu Karlovca. Kad nije s obitelji, onda je pod zemljom ili rekreativno igra košarku, vozi bicikl ili skija.

Katalog izložbe preuzmite na sljedećoj poveznici: Katalog-Dine

Tekst: Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”
Fotografije s otvorenja izložbe: Hrvoje Cvitanović-Cvite