Čišćenje jame Bezdanice na Paklju

Već je svima uglavnom poznato da je Čisto podzemlje volonterska speleološka inicijativa koja se bori protiv bacanja otpada u naše krško podzemlje te organizira pod pokroviteljstvom LIDL-a i u suradnji s ostalim speleološkim udrugama čišćenje speleoloških objekata. Naš klub je od početka sudjelovao u njihovom radu kroz prijavu onečišćenih objekata da bi 22. 5. 2021., uspješno sproveli akciju čišćenja špilje Bezdanice na Paklju (069-138) kod Otočca. Članovima SKUS-a pridružili su se volonteri udruge Baštinica iz Otočca, volonteri Planinarskog društva Gromovača (Otočac), te volonteri iz Otočca, Gospića, Splita i Zagreba. Postavljanje kontejnera i odvoz smeća odradili su djelatnici Komunalnog poduzeća Gacka.

S obzirom na to da špilja ima vertikalni ulaz, za izvlačenje vreća s otpadom su primijenjene modificirane spašavateljske tehnike, koje su odradili naši HGSS-ovci. Nužno je napomenuti i uputiti veliku zahvalu članici udruge Baštinica Manja Kostelac-Gomerčić na organizaciji i koordinaciji logističkog dijela same akcije bez kojeg ona ne bi bila izvediva. Zahvaljujemo se i svim brojnim volonterima na nesebičnom trudu i pomoći, što su prepoznali inicijativu te odvojili svoje subotnje slobodno vrijeme za izvlačenje i transport velikih količina komunalnog otpada. Također se zahvaljujemo g. Juri Devčiću, vlasniku traktora koji je sav taj otpad volonterski odvozio do kontejnera. Okrjepu i osvježenje organizirala je udruga Baštinica i Zaklada Kajo Dadić. Iz špilje je izvučeno dva i pol kontejnera (cca 12,5 kubika) krupnog ( šporeti, bačve, kante..) i većinom sitnog komunalnog otpada koji je bio pomiješan s humusom. Na našu žalost našlo se tu i ponešto minsko-eksplozivnih sredstava. Zbog velike količine smeća, kojim je ispunjen ulaz u špilju, nismo uspjeli obaviti čišćenje u jednom danu pa nam slijedi još jedno ovakvo druženje.

Sudionici ove akcije bili su: Udruga Baštinica (Otočac) Goran Jurković, Jelena Benčić, Valentina Grahovac, Tamara Jurković, Danijela Tonković, Manja Kostelac Gomerčić; Planinarsko društvo Gromovača (Otočac) Krešimir Burišić, Marijana Devčić, Ivana Jergović; Volonteri građani: Ivanka Đelilović iz Zagreba, Marko Ostović, Dražen Kostelac, Berislav Kostelac, Doris Tonković, Petar Muhar iz Gospića, Ana Kostelac, Jure Devčić, djelatnik komunalnog poduzeća Gacka Jure Ivanišević, Rada Mužinić iz Splita; članovi SK Ursus spelaeus Željko Baćurin, Vedran Radović, Goran Radović Goran, Martin Radović, Dolores Hribar, Nataša Cvitanović, Rafael Kućan, Marin Rizo Božičević, Nikola Gruborović, Hrvoje Cvitanović.

Tekst: Nataša Cvitanović
Fotografije: Manja Kostelac Gomerčić, Nataša Cvitanović, Goran Jurković, Rafael Kućan, Vedran Radović, Hrvoje Cvitanović