Speleolozi na Noći muzeja 2018.

Tema ovogodišnje manifestacije “Noć muzeja 2018.” u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva bila je “Muzeji i sport”. Iako nastavak “-logija” (od grčki logos = znanost) u nazivu speleologije odaje da ona nije prvenstveno sportske prirode, ipak sa sportom ima brojne poveznice. Tjelovježba, unaprjeđenje psihofizičkih sposobnosti i timski rad povezani sa otkrićima čije primjerke nalazimo i u muzejima, samo su neki od razloga da na ovoj priredbi i speleolozi predstave široj javnosti djelatnost speleoloških udruga i svoju aktivnost u istraživanjima tajni prirode.

Članice i članovi udruga članica Hrvatskog speleološkog saveza, SU Estavela i SD Karlovac, predstavili su speleologiju, aktivnosti svojih udruga te rezultate speleoloških istraživanja. SU Estavela predstavila se na čak tri lokacije. U Memorijalnom centru “Lipa pamti” prigodno je po prvi put predstavljena jama Strmac, najveći speleološki objekt šire okolice naselja Lipe. Jama je pronađena 2013. godine, a zbog bogatstva siga odmah je dobila pridjev podzemnog bisera. Uz predavanje i izložbu fotografija tu je bila i projekcija dokumentarnog filma članova SU Spelunke, “Podzemlje Učke i Ćićarije”.

Izložba na Noći muzeja u Memorijalnom centru “Lipa pamti”. Foto M. Lišić.
Predavanje u memorijalnom centru. Foto M Lišić.
Publika na predavanju u memorijalnom centru. Foto M. Lišić.

U Prirodoslovnom muzeju Rijeka speleologija je predstavljena kao atraktivna istraživačka i sportska aktivnost. Zainteresirani su mogli kroz razgovor i demonstraciju vještina saznati od speleologa kako se istražuje podzemlje, koja oprema se pri tome koristi te kako izgleda spuštanje i podizanje po užetu. U Brodu na Kupi u Kaštelu Zrinskih (Stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka) osim predstavljanja speleologije, izloženi su plakati na kojima je prikazan dvadesetogodišnji rad udruge.

Prezentacija speleološke opreme u Brodu na Kupi. Foto S. Knaus.
Izložba speleološke opreme i publikacija u izložbenom prostoru u riječkom Prirodoslovnom muzeju. Foto D. Maršanić.
Pokazna vježba speleološke tehnike. Prirodoslovni muzej Rijeka. Foto D. Maršanić.
Speleolozi u Prirodoslovnom muzeju Rijeka. Foto L. Kukuljan.

Sport kao tema Noći muzeja inspirirala je i motivirala SD Karlovac i SK Ursus spelaeus na predstavljanje speleologije u prostoru Speleoteke u Aquatici u Karlovcu. Održano je nekoliko predavanja, prezentirana tehnička oprema speleologa i prikazani filmovi na temu speleoloških istraživanja.

Gužva na ulazu u Karlovcu. Foto H. Cvitanović.

Speleologija, ponekad smatrana ekstremnim sportom, zaslužuje taj naziv zbog objektivnih opasnosti u podzemlju kojima su speleolozi izloženi svakim ulaskom u speleološki objekt. Sport je skupni pojam za tjelovježbene aktivnosti i njegovanje tjelesnih sposobnosti, njihovo provjeravanje i unapređivanje putem igre, borbe i natjecanja. U speleologiji i njenoj sportskoj komponenti te tijekom speleoloških istraživanja, ne postoje pojmovi rekorderstvo i natjecanje. Oni mogu biti dio priprema i vježbi van speleoloških objekata (npr. u sportskim dvoranama, na umjetnim stijenama, na vježbalištima i posebno pripremljenim poligonima ili pri odmjeravanju snaga u sportskim disciplinama na speleološkim skupovima). Sportski izazovi u speleologiji su fizički napor i ispitivanje svojih granica i mogućnosti radi istraživanja nepoznatog, težnje da se dođe do mjesta koje nitko nikada nije vidio, ljepote koje se vide i dožive u podzemlju. Vježbanjem se nadograđuju psihofizičke sposobnosti, a savladavanjem prepreka kod speleologa se javlja osjećaj samopouzdanja, jača pozitivni ego. U druženjima, koja su sastavni dio speleologije, proširuju se i jačaju međuljudske veze i mnoge druge pozitivne osobine pojedinaca i skupina speleologa.

… a onda uzmemo ovakvu ‘špagu’ i penjemo se… Foto H. Cvitanović.

Psihofizička pripremljenost speleologa za teške uvjete boravka u podzemlju, poput niske temperature zraka i vode, visoke vlažnosti zraka, nedostatka prirodnog svjetla te prirodnih prepreka (vertikale, stijene, vodeni tokovi, suženja, blato), održava se redovitim treninzima i odlaskom na speleološke terene.

Na svim lokacijama zabilježen je velik odaziv, a nadamo se da je i nekoga potaklo da nam se priključi. Popis speleoloških udruga je ovdje >>> 🙂

Tekst: Lovel Kukuljan i Morana Rožman
Fotografije: H. Cvitanović, S. Knaus, L. Kukuljan, M. Lišić, D. Maršanić, M. Rožman, D. Stošić.

Budući speleolozi. Foto H. Cvitanović.
Dok djeca pitaju, odrasli slušaju. Foto M. Rožman.
Vidimo se na proljeće, na speleološkoj školi… Foto D. Stošić.