Jama Zračak nade 2 i Kaverna u tunelu Učka povezane u jedinstveni špiljski sustav

U subotu 17. 2. 2018. su izvedene koordinirane speleoronilačke akcije istovremeno u jami Zračak nade 2 i Kaverni u tunelu Učka koje su rezultirale najboljim mogućim ishodom – spajanjem oba speleološka objekta u jedinstveni sustav. To je kulminacija dugogodišnjeg rada i težnji da se pronađe prirodni put s površine Učke duboko u masiv prema tunelu. Puhalice su vrlo rano ukazale da je takvo što moguće i izgledno, ali od prve speleološke intuicije Ivana Glavaša pa do konačnog fizičkog prolaska prošlo je praktički 10 godina.

U vrlo kratkom roku skupila se vrhunska speleološka ekipa te slobodno možemo reći da ovaj zajednički pothvat predstavlja jedan od najvećih dosega Istarsko-Kvarnerske speleo scene. Ništa ne bi bilo bez dviju speleoronilačkih ekipa od kojih je svaka morala preroniti sifon. Iz smjera Zračka napredovali su Igor Markanjević – Cigo, Dino Grozić i Antonio Ciceran, a iz smjera Kaverne Branko Jalžić – Bančo i Kardi Županić. Ekipa Zračak nastavila je istraživanje vodenih kanala iza CD sifona, napredovala 150-tak m u duljinu i 40 m u dubinu te dosegla Novu dvoranu u Kaverni iza Gornjeg sifona, a na oduševljenje prisutnih Kardija i Bančota.
Primarni cilj ove akcije bilo je trasiranje vodenog toka u Zračku kako bi se utvrdila povezanost sa Kavernom i vodenim putem. Boja je bačena u 17:00, a zbog male udaljenosti pojavila se u Kaverni nakon samo 10-tak minuta. U 18:10 ekipa Zračak čula je glasove, a nedugo zatim je sustav i fizički povezan. Svi novi dijelovi su nacrtani. U ovom trenutku možemo samo procijeniti dimenzije sustava, a koje iznose približno 3500 m duljine odnosno 425 m dubine. Ova akcija je vrlo dobro fotografski i video dokumentirana (sifoni, novi prostori), ali u ovom trenutku prilažemo samo par fotografija i sheme. Više materijala uskoro…
Zahvaljujemo poduzeću Liburnijske vode d.o.o. koje su inicirale ovu akciju te ju financijski potpomogle.

Sudionici akcije: Antonio Ciceran, Aleksandar Fabris (SK Had), Dino Grozić, Lovel Kukuljan, Dario Maršanić, Nazif Habibović, Romeo Ivanić, Stiven Knaus (SU Estavela), Ozren Dodić (SU Spelunka), Mladen Jekić, Kardi Županić (SD Istra), Branko Jalžić (HBSD), Igor Markanjević, Diego Košta (HGSS stanica Rijeka).

P.S. U akciji je trebao sudjelovati i Ivan Glavaš, koji je nažalost spriječen zbog bolesti. Upravo je on začetnik potrage za prirodnom vezom do Kaverne tako da bez njega ništa od ovog ne bi bilo ostvareno.

Tekst: L. Kukuljan

Fotografije: D. Grozić, V. Doričić, M. Jekić, A. Ciceran, D. Košta. S. Knaus

Priprema za uron u CD sifon u Zračku. Foto M. Jekić.
A. Ciceran se sprema na uron. Foto D. Grozić.
CD sifon s druge strane. Foto A. Ciceran.
Opremanje vertikale u novim dijelovima. Foto D. Grozić.
Slap iza CD sifona. Foto D. Grozić.
Slap iza CD sifona. Foto D. Grozić.
Topo. snimanje fosilnog kanala u nastavku. Foto A. Ciceran.
Priprema na uron u Gornji sifon Kaverne. Foto V. Dorčić.
Susret ronilačkih ekipa iz Zračka i Kaverne. Foto D. Grozić.
Susret ronilačkih ekipa iz Zračka i Kaverne. Foto D. Grozić.
Povratak ronilačke ekipe Kaverne. Foto S. Knaus.
Povratak ekipe Zračka na površinu.
Pauza na bivku na -200 m. S lijeva na desno: I. Markanjević, A. Fabris, N. Habibović, D. Košta, D. Grozić, A. Ciceran. Foto M. Jekić.
Pauza na bivku na -200 m. S lijeva na desno: A. Fabris, A. Ciceran, N. Habibović, M. Jekić, I. Markanjević, D. Maršanić, L. Kukuljan, D. Grozić. Foto D. Košta.
Povratak ekipe Kaverne. S lijeva na desno: V. Dorčić, B. Jalžić, R. Ivanić, O. Dodić, M. Gotal, S. Knaus, K. Županić. Foto V. Dorčić.
Kaptaža Kaverne u tunelu Učka. Foto V. Dorčić.