Izložba fotografija “VODE PODZEMLJA”

Dvorana Javne ustanove AQUATIKA-SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC
Otvorenje izložbe: petak 28. rujna 2018. u 19 sati
Trajanje izložbe: 28. rujna 2018. – 23. siječnja 2019.

Jedna od grana speleologije je i speleofotografija koja se tijekom godina razvila od dokumentarističke do umjetničke fotografije. Specifičnost speleofotografije je u njezinoj tehničkoj zahtjevnosti. Uvjeti u kojima su nastale fotografije prikazane na ovoj izložbi vrlo su neprijateljski – kako za fotografsku opremu, tako i za ljude koji su sudjelovali u snimanju ovih kadrova. Unatoč tome ili možda upravo zbog tog izazova, članovi Hrvatskog speleološkog saveza u svojim redovima kriju neke od svjetski poznatih speleofotografa. U tami koja skriva ljepote podzemlja, više nego bilo gdje drugdje vrijedi uzrečica fotografske legende Ansela Adamsa: “You don’t take a photograph, you make it.”.
Vodu u podzemlju nalazimo u svim mogućim oblicima i agregatnim stanjima. Od kapljica, curaka i potočića do podzemnih potoka i rijeka. Od nakapnica do jezera, od magle do snijega i leda. Pitka voda neprocjenjivo je blago skriveno u špiljama i jamama Hrvatske. Važnost zaštite ovog bogatstva nije samo zbog iznimnog živog svijeta koji obitava u ovom okruženju već i zbog zaštite svijeta na površini, često nesvjesnog onog što se događa ispod. Vrlo jednostavno – što uđe, mora i izaći, a vrlo često izlazi na našim slavinama.

Posjetitelji izložbe mogu posjetiti i Speleoteku, prvu hrvatsku speleološku biblioteku koja sadrži oko 5000 naslova knjižnične građe iz fundusa Speleološkog kluba Ursus spelaeus – Karlovac, Speleološkog društva “Karlovac”, udruge ADIPA iz Zagreba te nekoliko privatnih zbirki. Poveznica Aquatike, jedinog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj i ove izložbe, najbolje je vidljiva u razgledu dijela akvarija koji predstavlja endemske vrste, koje se većinom nalaze u krškim predjelima i rijekama ponornicama, te je taj dio akvarija uređen upravo poput špilje.

Organizator izložbe je Hrvatski speleološki savez
Suorganizatori su Speleološko društvo Karlovac i Speleološki klub Ursus spelaeus

Autori fotografija:
Ksenija Bočić (SD Karlovac), Nenad Buzjak (SK Samobor), Hrvoje Cvitanović (SK Ursus spelaeus, Karlovac), Tomislav Derda (SD Karlovac), Ivan Glavaš (SU Spelunka, Ičići), Mladen Jekić (SD Istra, Pazin), Lovel Kukuljan (SU Estavela, Kastav), Krešimir Motočić (SK Samobor), Dinko Stopić (SD Karlovac)