Skup speleologa Hrvatske – Pazin 2019.

Nakon opsežnih višemjesečnih priprema, tradicionalni godišnji Skup speleologa Hrvatske za 2019. godinu održan je od 22. – 24. 11. u Pazinu. Glavni organizator Skupa bilo je Speleološko društvo “Istra” – Pazin sa suorganizatorima: Speleološkim klubom Samobor, Speleološkim društvom “Buje” i Speleološkim klubom Ursus spelaeus (Karlovac). Pokrovitelji Skupa bili su: Grad Pazin, Hrvatski speleološki savez (HSS), Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza (KSHPS), Istarski speleološki savez (ISS) i Jama Baredine. U organizacijskom odboru radili su: Mladen Jekić – Sova (predsjednik), dr. sc. Nenad Buzjak, dr. sc. Dalibor Paar, Hrvoje Cvitanović, Lena Penezić, Zoran Brajković, Kristijan Racan, Paride Pernić, dr. sc. Neven Bočić, Aida Barišić i Neven Šuica. Skup je dijelom financiran i potporom za udruge Hrvatskih voda. Sponzori Skupa bili su: BIM Sport, Petzl, Kuesta, elSpeleo i Contineo Travel Agency.

Organizatori, suorganizatori i pokrovitelju Skupa speleologa u Pazinu.

Sve informacije o skupu distribuirane su putem dva glavna kanala: web stranice Hrvatskog speleološkog saveza i Facebook-a. Logo Skupa izradila je Lena Penezić. Zbog početnog interesa talijanskih speleologa (Trst i njegova okolica s velikim brojem aktivnih speleologa) svi materijali su prevedeni na talijanski jezik (što su brzo odrađivali Jasmina i Paride Pernić i Lena Penezić). U konačnici se od talijanskih speleologa nije prijavio nitko pa ubuduće treba razmisliti da li su takve aktivnosti uopće potrebne. No, organizatori su uvjereni kako to nije bio uzaludan potez s obzirom da je Istra regija u kojoj je talijanski jezik raširen, pa je i kroz ovaj potez istaknuta regionalna multikulturalnost i otvorenost prema svima.

Logo Skupa, izradila Lena Penezić.

Aktivnosti su održavane na više lokacija: u Spomen domu, u vijećnici Grada Pazina, srednjoškolskom centru, Gradskoj sportskoj dvorani, klubu Indians MC i bivšoj vojarni. U svim ovim prostorima vladali su odlični uvjeti za rad i druženje te je bilo više nego dovoljno mjesta za sve koji su se okupili, a to je bilo 295 sudionika. Skup je počeo u petak 22. 11. u 11 sati u Spomen domu otvorenjem čak tri izložbe: “Pazinska jama” (u organizaciji SD “Istra” – Pazin), “Vode podzemlja” (Hrvatski speleološki savez) i “Istraživači hrvatskog podzemlja” (Zagrebački speleološki savez, Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i Speleološki klub Samobor).

Karta lokacija Skupa.

Istovremeno s otvorenjem izložbi, započela je manifestacija “Istraživači 21. stoljeća”. Manifestaciju su organizirali dr. sc. Dalibor Paar i Mladen Jekić kojemu su u realizaciji pomogli Denize Jekić, Saša Bačić, Zoran Brajković, Višen Matijaš, Kristijan Racan, Aldo Orbanić i David Matijaš.  U tome su imali podršku projekta PMF-Lumen (pmf-lumen.eu; PMF, Sveučilište u Zagrebu), HFD Steam (hfd-steam.eu; Hrvatsko fizikalno društvo), HSS-a,  KSHPS-a, Zagrebačkog speleološkog saveza (ZSS) i ISS-a. Manifestacija je bila organizirana kao niz radionica za djecu iz vrtića te učenike osnovnih i srednjih škola. S obzirom na štrajk u školama, organizatori su strahovali od neuspjeha, no odaziv dječjih vrtića (kako smo saznali od njihovih teta, vrtićarci su danima nestrpljivo iščekivali da dođu i sudjeluju), građanstva (mama, tata, baka i djedova s podmlatkom) i učitelja koji su samoinicijativno dovodili grupe učenika, bio je iznad svih očekivanja. Prema slobodnoj procjeni radionicama je prisustvovalo 500-tinjak posjetitelja. U predvorju Spomen doma na više je punktova održano 15 radionica:

 • Špilje – čuvari paleontološke i arheološke baštine (Speleološki klub Ursus spelaeus i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica),
 • “Siguran let” – edukacija o sprječavanju kolizije divljih vrsta ptica sa staklenim površinama” i “Čiji je tata najjači” – podizanje svijesti o invazivnim i autohtonim vrstama (Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba),
 • Čudesni svijet krša (Javna ustanova za upravljanje geomorfološkim spomenicima prirode “Pećinski park Grabovača”),
 • Arheologija u pećinama (Arheološki muzej Istre),
 • Tko živi u našim rijekama i koliko su naše rijeke čiste? (Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac),
 • Atomske jezgre, svuda oko nas (Institut Ruđer Bošković i Matematički odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu),
 • Kroz igru o Učki nauči (Javna ustanova Park prirode Učka),
 • Vrtić: 1. Moj vulkan, 2. Nevidljiv svijet oko nas; OŠ i SŠ: 3. Minerali, 4. Zaviri u mikro svijet, 5. Slonovska pasta; viši razredi OŠ i SŠ: 6. DIY mikroskop (video tutorial), 7. DIY hologram (video tutorial) (Astronomsko društvo Višnjan i Znanstveno edukacijski centar Višnjan),
 • Zaštita prirode u Istarskoj županiji (Javna ustanova Natura Histrica),
 • Speleološka oprema i kretanje u speleološkim objektima (Speleološko društvo “Buje”),
 • Mala škola speleologije (Speleološki klub Ozren Lukić),
 • Tajnovite životinje pazinskog podzemlja (Hrvatsko biospeleološko društvo),
 • PMF-Lumen i HFD-STEAM (Fizički odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatsko fizikalno društvo),
 • SpeleoFilmFestival 2019. (OSMICA – društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti),
 • Creski orli (Javna ustanova „Priroda“ i Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli).
Istraživači 21. stoljeća

Kao organizatori, želimo pohvaliti svih 40-ak edukatora iz nabrojanih ustanova i udruga koji su odlično organizirali i s velikim žarom izvodili radionice unatoč gužvi, graji i povremenim “prometnim zastojima” među stolovima. Manifestaciju su popratili i mediji kojima su organizatori dali nekoliko izjava o potrebi za ovakvom vrstom edukacije, kako za djecu različitih uzrasta, tako i kao jedan oblik permanentnog obrazovanja odraslih.

Radni dio Skupa s usmenim predavanjima i posterskim izlaganjima, te štandovima udruga odvijao se u prostorima sportske dvorane. Svi zainteresirani su izlaganja morali prijaviti slanjem sažetaka koji su recenzirani. Održano je 31 usmeno izlaganje i 16 posterskih izlaganja. Geografski su pokrivene Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Srbija. Teme izlaganja bile su ekspedicije i speleološka istraživanja, povijest speleologije, djelatnosti udruga i inicijativa, geologija, hidrogeologija, geomorfologija, arheologija, biospeleologija, zaštita okoliša, problematika otpada u krškom podzemlju, kartografija i geoinformatika, HGSS i izdavaštvo. Sažeci predavanja objavljeni su u bogato opremljenom zborniku koji je u pdf formatu dostupan na web stranici Hrvatskog speleološkog saveza (speleo.hr/publikacije/). Na skupu je sudjelovalo 295 speleologa i gostiju.

Na Speleofoto natječaj svoje je fotografije (29) poslalo 12 autora. Finalnih 13 fotografija, koje su izložene na Skupu, odabrao je žiri u sastavu Dinko Stopić, Alen Hlaj i Krešimir Motočić. Pobjedničke fotografije birane su u dvije kategorije: izbor žirija i izbor publike. Prema izboru žirija najboljom je proglašena fotografija Nenada Buzjaka. Izborom publike najboljom je proglašena fotografija Marina Gluščevića. Sponzori natječaja bili su El speleo i BIM Sport.

Pobjednčke fotografije Speleofoto natječaja autora N. Buzjaka (lijevo) i M. Gluščevića (desno).

Natjecanje “Speleopoligon” održano je na prostoru bivše pazinske vojarne u subotu navečer nakon predavanja. Natjecanje su organizirale udruge: Breganja, HBSD i DIK Freatik. Vodili su ga Ana Komerički, Alen Kirin (sudac) i Nikolina Kuharić. Prijavilo se 30 sudionika u 15 dvočlanih ekipa iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Ostvareni su sljedeći rezultati: 

 1. mjesto: Marko Rakovac i Domagoj Čajko (2:19 min), SO PDS Velebit
 2. mjesto: Nikola Hanžek i Lovro Stipaničić (2:22 min), SO HPD Željezničar
 3. mjesto Jure Bevc i  Nika Pisek, (2:23 min), Društvo za raziskovanje jam Ljubljana.
Gradnja speleopoligona.

U sklopu Skupa održan je i SpeleoFilmFestival 2019 u organizaciji udruge Osmica (Karlovac) i uz podršku CAT phones Croatia, BiM sport (Petzl), Grada Karlovca i KSHPS-a. Na festival je prijavljen 21 film iz 13 država među kojima je 15 filmova bilo u konkurenciji za nagradu (izvor: speleofilmfestival.eu). Nagrađeni su sljedeći filmovi:

 1. mjesto – Andy and Antonia Freem: “Why We Go Underground”, UK,
 2. mjesto – Darryl Jensen: “Reappearing River”, Kanada,
 3. mjesto – Eren Arpacik: ”Tales from Underground”, Turska.

Tekst: Nenad Buzjak, Dalibor Paar, Mladen Jekić, Hrvoje Cvitanović
Fotografije: Mladen Jekić, Lena Penezić, Suzana Buzjak, Krešimir Motočić, Nenad Buzjak

OLYMPUS DIGITAL CAMERA