13. EuroSpeleo Forum 2019. u Bugarskoj

U periodu 25. – 29. rujna 2019., u Dolni Lozenu (Sofija, Bugarska) održan je 13. EuroSpeleo Forum. Skup je organiziran od strane Europske speleološke federacije (FSE) i Bugarskog speleološkog saveza (BFSp). Domaćini su ujedno obilježavali i 90. godišnjicu organizirane speleologije u Bugarskoj te 45 godina Bugarske službe speleološkog spašavanja.

26. rujna 2019., u ranim jutarnjim satima, četveročlana ekipa predstavnika Hrvatskog speleološkog saveza krenula je na, kako se kasnije ispostavilo, pravu balkansku avanturu. Hrvatski speleološki savez predstavljali su Slaven Vuković (Speleološko društvo Veles, Rakovica), Nataša i Hrvoje Cvitanović te Neven Šuica (Speleološki klub Ursus spelaeus). Nakon putovanja od 13 sati, plaćanja kazne za nevezanje na zadnjem sjedištu (2 osobe, negdje oko Niša), vožnje po bugarskoj kaldrmi (5 km, ograničenje 60 km/h, maksimalna moguća brzina cca 12 km/h) i pokušaja pronalaženja horizontalne signalizacije na pristupnim cestama prema Sofiji, članovi Saveza našli su se u usnulom bugarskom selu.

Nakon registracije i ispunjavanja prijavnih formulara za strance, podignuli smo šatore u kampu. Skup je organiziran u Nacionalnom centru za obuku Crvenog križa.

Između ostalih aktivnosti (predavanja, ekskurzije, speleo olimpijada), 28. rujna, tijekom prijepodneva održana je Generalna skupština FSE na kojoj su prisustvovali i Neven Šuica (delegat Hrvatske u FSE) i Teo Barišić (zamjenik delegata Hrvatske u FSE). Na sjednici su sudjelovali delegati iz 24 zemlje, od ukupno 31 zemlje članice.
Došlo je do promjena u vodstvu FSE. Upravni odbor (Biro) FSE u narednom periodu čine:
Ged Campion (Velika Britanija) – Predsjednik
Jean-Claude Thies (Luxemburg) – predsjednik Europske komisije za zaštitu špilja (ECPC) – reizbor
Alena Gessert (Slovačka) – Glavna tajnica
Jörg Dreybrodt (Njemačka) – zamjenik Tajnice
Antoniya Vlyakova (Bugarska) – predsjednica Europske komisije za speleološko spašavanje (ECRC) Michel Isnard (Francuska) – Dopredsjednik – izbor
Henk Goutier (Nizozemska) – Blagajnik – izbor
Ernest Geyer (Austrija) – zamjenik Blagajnika

Teo Barišić (SO HPK Sv. Mihovil) postao je član Europske komisije za speleološko spašavanje, a Ruđer Novak (SO HPD Željezničar) član Europske komisije za zaštitu podzemlja.

Predstavnici Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza na EuroSpeleo Forumu 2019. bili su: Teo Barišić, Matea Talaja, Valerija Butorac, Stipe Maleš, Nicola Rossi, Sara Anđela Perić i Dino Grozić.

Iz Hrvatske je u radu skupštine sudjelovao i dr. sc. Mladen Garašić, dosadašnji dopredsjednik FSE-a.

Hrvatski speleološki savez i Komisija za speleologiju predstavili su svoj rad kroz nekoliko predavanja te na štandu gdje je bilo moguće dobiti pregršt informacija o speleologiji u Hrvatskoj, kroz stručni časopis Subterannea Croatica, knjigu Speleologija, informativne plakate i u razgovoru s predstavnicima hrvatskih speleologa. Nakon četiri dana i prijeđenih 1904 kilometra, predstavnici Hrvatskog speleološkog saveza sretno su se vratili svojim kućama, bogatiji za još jedno vrijedno speleološko iskustvo.

EuroSpeleo Forum 2020. biti će održan krajem srpnja sljedeće godine u Kantabriji u Španjolskoj.

Tekst: Neven Šuica, Nataša Cvitanović, Slaven Vuković, Hrvoje Cvitanović
Foto: Neven Šuica, Nataša Cvitanović, Slaven Vuković, Hrvoje Cvitanović, Viktoria Andrash, Vitali Andrash

Predstavnici Hrvatskog speleološkog saveza: Slaven Vuković, Hrvoje Cvitanović, Nataša Cvitanović, Neven Šuica.
Registracija na Skupu.
Skupština FSE.
Speleo kamp.
Sudionici skupa.
Naš mali dućan i info-punkt.