SpeleoTEME :) – Radionice za djecu

Prema burom očišćenim plavetnilom
S brda proteže ponosno svoja dva zvonika.
Pod njim u dubini, u tmini, u tišini
S fenjerom u ruci korača bujski speleolog.
 Jasmina Jović

 

Speleo TEME 🙂 projekt je Speleološkog društva “Buje” koji je sastavljen od besplatnih speleo-radionica za djecu starosti od 6 do 11 godina. Projektom se već druge godine za redom nadopunjuje ljetni program Grada Buja. Projekt je sufinanciran sredstvima iz proračuna namijenjenim financiranju programa, projekata i aktivnosti od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Grada Buja.

Program „SpeleoTEME 🙂 – Radionice za djecu“ nastao je kao odgovor na dvije skupine problema s kojima se kao speleološka udruga susrećemo u našem radu, ali i u svakodnevnom životu. To su:

  • niska razina ekološke osviještenosti lokalnog stanovništva koje je slabo upoznato sa značajkama područja na kojem živi – kršu i krškim fenomenima te delikatnim ekosustavom krškog područja, povezanosti površinskih i podzemnih voda i njihovom interakcijom;
  • nedostatak sadržaja za djecu u Bujama u ljetnom razdoblju (osim već tradicionalnog ljetnog kampa Pučkog otvorenog učilišta Buje) budući da se tada većina aktivnosti koncentrira na obalama i turističkim lokacijama.

Imajući to u vidu, cilj je ovog projekta stvoriti konstruktivnu i kvalitetnu alternativu koja će djecu usmjeravati prema novim ekološkim spoznajama krškog zavičaja i povećati svijest najmlađih o osjetljivosti i važnosti čuvanja krškog ekosustava.

Program se sastoji od niza radionica čije se aktivnosti kroz igru kreću u znanstvenom okviru, a obavljaju se kroz praktični rad i vježbe. Tijekom radionica djeca se imaju priliku upoznati s brojnim temama poput osnova geografije i topografije, topografskog snimanja speleoloških objekata, tehnika horizontalnog i vertikalnog napredovanja u speleološkim objektima uz pomoć speleološke opreme, korištenja užeta i primjene čvorova, posebnostima flore i faune, orijentacije u prirodi, bivakiranja u prirodi, upoznavanja godišnjih prirodnih ciklusa i ekologije krškog ekosustava. Radionice su predviđene za 10 polaznica i polaznika.

U 2018. godini popunili smo svih 10 mjesta. No nama svakako najdraži rezultat nije mjerljiv brojkama već emocijama – posebno zadovoljstvom polaznika, njihovim entuzijazmom te željom za nastavkom istih aktivnosti. Te aktivnosti potakle su također mnoge roditelje da zatraže od Speleološkog društva “Buje” mogućnost provedbe cjelogodišnjih aktivnosti u skladu s ovim programom. Upiti su došli i sa strane roditelja čija djeca nisu pohađala program, već su o radionicama saznali naknadno.

Na naše zadovoljstvo, da o ovom projektu pričamo pozvao nas je i Dječji vrtić iz Brtonigle. Naime, jednoj od odgajateljica iz vrtića, koja je bila jedna od voditeljica ovogodišnjeg ljetnog kampa Pučkog otvorenog učilišta Buje, svidjele su se aktivnosti projekta, kako na kampu (na kojem vodimo aktivnosti već petu godinu zaredom), tako i na SpeleoTEMAMA (koje je također pratila). Naše aktivnosti je smatrala srodnim temama koje ove godine obrađuju u vrtiću. Prezentirali smo speleologiju kao istraživačku i sportsko-rekreativnu aktivnost, rad i aktivnosti Speleološkog društva “Buje” te edukativne aktivnosti s djecom s posebnim osvrtom na SpeleoTEME :). Iz SpeleoTEMA 🙂 izdvojili smo temu o šišmišima i njihovu važnost u prirodi budući da vrtić planira organizirati radionice za djecu na temu izrade bat-box-ova.

 

2018. godine je to izgledalo ovako…

Radionice su se odvijale svakog petka u kolovozu od 17:30 do 20:00 sati u i oko prostorija Speleološkog društva “Buje”. Svaka naša radionica izgledala je otprilike ovako:

  1. Dok je Sunce još visoko i toplo sastajemo se u hladovini naše učionice. Tu najprije učimo i upoznajemo razne SpeleoTEME, svaki put neke nove: posebnosti morfologije područja na kojem živimo, važnost vode kako u stvaranju krškog reljefa tako i u održavanju života svih živih bića uz poseban osvrt na ekologiju, kako se posebnost područja i njegovih uvjeta odražava na prisutnost i značajke biljnog i životinjskog svijeta te specifičnosti i važnost adaptacije života u posebnim uvjetima, koje su poteškoće u kretanju u podzemlju te koja se oprema i kako koristi kako bi se u sigurnosti savladalo horizontalno i vertikalno kretanje u tim posebnim uvjetima, koliko nam je bitno osjetilo vida na koje se najviše svakodnevno oslanjamo, koja je važnost svjetla u svakodnevnom životu, a kako odsutnost svjetla mijenja u potpunosti percepciju prostora i naše ponašanje u prostoru, što su prirodni godišnji ciklusi i kako se oni odražavaju na prirodu i svijet općenito, što je ekologija, koja i kolika je njena važnost, kako se ona odražava na našu svakodnevnicu i kako svi mi sami možemo djelovati kao ekološki osviještene osobe.

  2. Kada su nam glave već pune novih saznanja i pojmova, pomalo i zamršenih, kako bi dali vremena svemu da slegne, počinjemo raditi i stvarati. Rješavamo kvizove, učimo čvorove pa ih vežemo, vežemo sve oko sebe, miješamo gips i pravimo “fosile” pa ih i bojimo i izlažemo… Ove je godine zadnji petak bio u znaku šišmiša – pričali smo o njima, a zatim smo im sagradili kućice (bat-boxes).

 

  1. A kad Sunce već polako izmiče ka horizontu, e tada, kao šišmiši, svi zajedno izlazimo, postavljamo konope, oblačimo opremu i učimo kako bi se kretali u podzemlju, kada bi stablo koje nas sada drži bilo čvrsta skliska stijena, kada mrak koji se spušta ne bi bila topla ljetna večer već tama jame koja nas polako obavija.

Naša je nada da će novi naraštaji krenuti jednim novim putem, u smislu poznavanja i poštivanja svog zavičaja, osjetljivi na povezanost čovjeka i zemlje i na njihov međusobni utjecaj.

Napisali: Jasmina Jović i Paride Pernić, Speleološko društvo “Buje”