Skup speleologa Hrvatske 2017.

U organizaciji Speleološkog odsjeka HPD Sniježnica, tijekom vikenda 17.-19. 11. 2017., u Čilipima (Konavle), održan je Skup speleologa Hrvatske 2017. Skupu je prisustvovalo 220 prijavljenih sudionika iz šest država (Hrvatska, Slovenija, Italija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija). Održano je više od 35 predavanja, kroz koja su se sudionici Skupa mogli upoznati s rezultatima recentnih, ali i višegodišnjih istraživanja podzemlja. Predavanja su bila podijeljena u sljedeće tematske cjeline:
• Speleologija Dubrovačko-neretvanske županije,
• Speleološke organizacije, edukacija, film i publicistika,
• Speleološke ekspedicije i istraživanja i
• Znanstvena istraživanja i stručne aktivnosti u špiljama.

Speleolozi na mjestu održavanja skupa. Foto Mladen Jekić.

Nažalost, izgleda da je postalo pravilo da neki od hrvatskih speleologa svoja predavanja prijave, ali se ne pojave na Skupu te ih ne održe. Preporuka organizatorima sljedećih skupova je da prijave tih kolega odbace unaprijed kao neozbiljne i nepouzdane.

Predavanja su bila zanimljiva i dobro popunjena publikom. Foto Mladen Jekić.

Rad speleologa, osim kroz predavanja, prezentiran je i posterima, nacrtima i fotografijama. Kao i proteklih godina, održan je natječaj za najbolju speleološku fotografiju, čiji pobjednici su otišli sa Skupa sa vrijednim i korisnim nagradama. Zahvaljujući trudu organizatora, a i dobroj volji donatora i sponzora, sudionicima Skupa bio je omogućen besplatan posjet gotovo svim kulturno-turističkim znamenitostima Dubrovnika i okolice. Posljednjeg dana Skupa organiziran je i posjet Đurovića špilji u Zračnoj luci Dubrovnik.
Protekli Skup dokaz je da i relativno mali broj ljudi, uz dovoljnu dozu volje, upornosti i neizostavne sreće, može organizirati godišnji skup speleologa, koji prema skromnom mišljenju autora ovih redaka, ulazi u najbolje do sada organizirane u zadnjih 20-ak godina.
Vidimo se sljedeće godine u Ogulinu!

Napisao Neven Šuica

Predavanje o Speleoloteci održala je Morana Rožman (SD Karlovac). Foto Dalibor Paar.
Na predavanju. Foto Mladen Jekić.
Izložba u povodu 20. obljetnice Speleološkog društva Karlovac. Foto Neven Šuica.
Prikaz aktivnosti članova Speleološkog kluba Ursus Spelaeus iz Karlovca. Foto Neven Šuica.