Istraživanje u Zračku nade 2

Kaverna u tunelu Učka ima svoj uzvodni nastavak koji se zove Zračak nade 2. Jama je to koja se godinama skrivala u utrobi Učke, a zatim otkrila laganim puhanjam iz pukotine na površini. Prošlog vikenda nacrtani su novi metri te je tako službeno Zračak nade 2 sa 1741 m duljine postao najdulja jama u Primorsko-goranskoj županiji. Do potencijalnog spajanja s Kavernom, tlocrtne duljine 1490 m, nedostaje svega 100-tinjak metara te malo upornosti i bućkanja u kristalno čistoj vodi.

Nastavak jame iza “Vodenog” kanala na oko 200 m dubine istražen je već početkom godine. Stiglo se do sifona, a potraga za fosilnim kanalom ili bypassom sifona, nije urodila plodom. U akciji 7. –8. 10. 2017 uređen je bivak (postavljena cerada iznad bivka) te je nacrtano 441 m kanala između Vodenog kanala i sifona. Sifon predstavlja najdublje dosegnuto mjesto u jami, a nalazi se na dubini od 252 m.
U akciji su sudjelovali: Ozren Dodić – Špale (SU Spelunka), Lovel Kukuljan, Dino Grozić (SU Estavela), Zoran Brajković, Sebastijan Labinjan (SD Istra) i Haris Vojniković (SU Pula).

Napisao i fotografirao Lovel Kukuljan. Izvor SUE Facebook